Een zakelijke krediet wat houdt het in

zakelijk krediet aanvragen

Een zakelijk krediet aanvragen kan het mogelijk maken een bedrijf op te starten of een bestaand bedrijf laten groeien. Niet alle zakelijke kredieten zijn echter hetzelfde, daarom kunt u in dit artikel lezen hoe een zakelijke lening precies in zijn werk gaat en welk type lening u nodig heeft.

Hoe werkt een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is een lening die wordt aangeboden door kredietverstrekkers aan bedrijven. Kredietverstrekkers halen hier hun voordeel uit door rente en vergoedingen aan de hoofdsom toe te voegen die moeten worden terugbetaald door het bedrijf. Een zakelijk krediet aanvragen en accepteren stelt je verantwoordelijk om met regelmaat het krediet terug te betalen volgens een afgesproken schema. Elk type krediet kan echter verschillen wat betreft terugbetalingsvoorwaarden en rentetarieven.

zakelijk krediet aanvragen

Wat u nodig heeft voor een zakelijk krediet

Om goedgekeurd te worden voor een zakelijke lening, moet je voldoen aan een aantal vereisten:

1. Positieve kredietscores

Kredietverstrekkers zullen altijd kijken naar uw zakelijke kredietscores om te kijken hoe krediet in het verleden beheerd werd. Alleen een positieve kredietscore zal leiden tot goedkeuring van een nieuwe financiering. Is uw bedrijf nieuw en heeft u nog geen kredietscores opgebouwd? Dan zal een kredietverstrekker vaak kijken naar uw persoonlijke kredietscore. Dit komt omdat de meeste kredietverstrekkers een persoonlijke garantie willen, zodat de schuld terugbetaald kan worden met persoonlijke bezittingen als het bedrijf de schuld niet kan terugbetalen.

2. Kredietrapporten

Kredietscores vertellen meestal niet de hele kredietgeschiedenis. Daarom zal een kredietverstrekker ook kijken naar kredietrapporten. Door te kijken naar kredietrapporten kunnen ze kijken of er problematische handelslijnen zijn, wat bijvoorbeeld te zien is aan betalingsachterstanden of een faillissement.

3. Hoelang bestaat uw bedrijf?

Niet alle leningen zijn beschikbaar voor startende bedrijven, omdat het starten van een bedrijf riskant kan zijn. Leningen die geschikter zijn voor startende ondernemers zijn wel gemakkelijker te krijgen.

4. Financiële bedrijfsgegevens

Wanneer u een zakelijke lening aanvraagt, zult u uw financiële bedrijfsgegevens openlijk op tafel moeten kunnen leggen. Dit gaat om bijvoorbeeld cashflow overzichten, winst- en verliesberekeningen, een balans en begrotingen voor de toekomst.

5. Onderpand

Sommige zakelijke kredieten vereisen een onderpand zoals onroerend goed of apparatuur. Hier kan beslag op gelegd worden in het geval dat uw bedrijf de lening niet kan terugbetalen.

Aflossen

De meeste zakelijke leningen zijn op afbetaling of middels een doorlopend krediet. Bij een lening op afbetaling ontvangt u het volledige bedrag van de lening bij goedkeuring van de aanvraag, waarna u vervolgens de lening inclusief afgesproken rente en vergoedingen terugbetaalt. Een doorlopend krediet is een lening waarbij het tegoed vermindert wanneer u er geld uit opneemt. Deze vorm van krediet stelt opnieuw tegoed beschikbaar wanneer u het opgenomen tegoed heeft terugbetaald.