Het doorbreken van stigma rondom Acne

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met Acne ook problemen op psychologisch gebied ervaren. Dit komt met name door de manier waarop Acne wordt afgebeeld in reclame en populair cultuur. Het eerste wat je misschien te boven kan schieten is de filmindustrie en de manier waarop het de populaire mensen altijd zijn die een zeer egale huid hebben en degene die daar tegenover staan meestal de personen zijn die afgebeeld worden met Acne of een andere huidaandoening. Voor mensen met Acne of huidproblemen in het algemeen zorgt dit voor een gevoel dat ze ‘anders’ zijn. ‘Niet normaal’ om het zo maar te zeggen. In dit artikel willen we daar verder op ingaan en hoe je hiermee om kan gaan als dit voor jou het geval is.

Wat zijn de effecten van het stigma

Om ermee te beginnen kan het stigma zoals eerder genoemd leiden tot het gevoel van het ‘niet erbij horen’ of ‘niet normaal’ zijn. Deze gevoelens van schaamte kunnen de oorzaak zijn – zoals benoemd wordt in een onderzoek gedaan door de Universiteit van Limerick in Ierland (2018) – van depressie of anxiety. Mensen ervaren slaapproblemen of vormen van hoofdpijn gerelateerd aan de stress die zij ervaren. Zo duidelijk kan het idee in het hoofd zitten dat Acne iets is om zich voor te schamen. Gelukkig zijn er ook bewegingen van start gegaan die er een positieve draai aan proberen te maken op social media. Zoals mensen die hun ervaringen delen. Deze verhalen gaan met name over zelfliefde. Hoe mensen hun huid ook liefdevol kunnen verzorgen. Bijvoorbeeld met natuurlijke gezichtsmaskers.

Erkennen is de sleutel tot de oplossing

Het erkennen van een probleem is de sleutel tot de oplossing. Ja, er is een stigma rondom Acne en andere huidproblemen en dat is pijnlijk, maar er is aan de andere kant ook een mooie beweging op gang aan het komen waar je op een positieve en krachtige manier ernaar kunt kijken. Je verdient om jezelf die liefde te geven. Het kan allemaal starten met natuurlijke gezichtsmaskers en daarna bouw je het op naar veel meer.