Bij Compositesplaza.com kun je goed slagen als je koolstof wilt kopen. Zij beschikken over geavanceerde weefgetouwen die de mooiste weefwerken voortbrengen. Bandjes, kousen en lappen; ze worden in een mum van tijd gefabriceerd

Hoe moet ik dat zien?

Allereerst moet er koolstof worden verkregen. Dit gebeurt middels het pyrolyseproces: acrylvezels worden op zeer hoge temperaturen van duizenden graden Celsius verhit waardoor ze verkolen en scheikundig gezien veranderen van materiaal: het zijn nu koolstofvezels. Deze koolstofvezels, die extreem dun zijn, worden samengebracht totdat ze een garen vormen: koolstofgaren. Deze stevige draad is klaar om op het weefgetouw gespannen te worden, maar niet voordat er kunsthars aan wordt toegevoegd. Koolstofvezels en hars zijn samen namelijk een gouden combinatie: ze maken één van de beste composietsoorten die er bestaan: vezelversterkte kunststoffen.

Een excellente composietsoort

De koolstofvezel versterkte stof die ontstaat uit koolstofvezels en epoxy, is superlicht maar extreem sterk. Het is bestand tegen hoge temperaturen en geleidt goed stroom. Verder hebben ze een hoge stijfheid en een lage dichtheid – lager dan staal – en hebben water en zuurstof er geen vat op en kunnen het niet laten oxideren.

Waarin wordt het over het algemeen toegepast?

Koolstofvezels vinden hun weg naar vliegtuigbouwers en ook de ruimtevaartindustrie is een bekende afnemer. Daarnaast worden machines die een serieproductielijn ondersteunen voorzien van onderdelen uit carbon. Buiten de geavanceerde toepassingen, wordt er ook in het leven van alledag van geprofiteerd. Koolstof fietsframes, surfplanken, ski’s, kano’s, hockeysticks: ze worden met veel enthousiasme door sporters ontvangen. Als je als sporter snel wilt zijn, wil je niet meer dan het hoognodige gewicht meezeulen maar moet je uitrusting toch sterk zijn. Voor mensen die in een rolstoel zitten of andere orthopedische middelen moeten gebruiken, is het ook een uitkomst.

Design carbon

De toepassing van koolstofweefsel hoeft niet altijd nuttig te zijn, het is bovendien heel mooi om te zien. Vooral als het geweven wordt in een visgraat- of diamantpatroon. Bij een twillweving springen de diagonale lijnen in het oog, iets dat zeer gewaardeerd wordt. Samen met het diepzwarte, glanzende karakter van de stof, geeft dit een indrukwekkend eindresultaat, wat in sieraden en andere luxe-artikelen in het geheel niet misstaat.