Het zal je maar gebeuren; je baan wordt overtollig, bijvoorbeeld door een reorganisatie, of je werkgever wil niet meer verder gaan met jou. Het is niet dat je het zelf wilt of er voor kiest maar er staat  je een onvrijwillig ontslag te wachten. Het is nu zaak naar een andere baan uit te kijken.

Misschien werkte je nog niet zo lang voor deze werkgever, misschien  werkte je überhaupt nog niet zo lang, maar als je al lang op dezelfde positie werkzaam was kan het zijn dat je niet meer zo op de hoogte bent van je kansen op de arbeidsmarkt.

Die arbeidsmarkt waar je je nu weer in gaat begeven kan flink verschillen van die van een aantal jaren (tientallen wellicht) geleden. De sollicitatieprocedures in jouw branche kunnen veranderd zijn en welke vaardigheden bezit je die je kunt inzetten om een nieuwe betrekking te bemachtigen? Deze vragen en nog veel meer zullen beantwoord moeten worden.

Geen sinecure en omdat je er zelf niet op zat te wachten om je oude baan te verlaten is het niet persé een prettig procedé om mee te moeten dealen.

Roep de hulp van een expert in

Het is daarom goed te weten dat bij deze vraagstukken de hulp in kan worden geroepen van een betrokken expert. Deze experts zijn werkzaam in loopbaancoaching en in dit specifieke geval in Outplacement.

Bij outplacement word je namelijk geholpen om van je oude naar een nieuwe baan te gaan. Het is zelfs iets wat je werkgever je kan aanbieden. In de vorm van een geldelijke vergoeding of er wordt een coach aan je aangeboden.

Dit laatste gebeurt meestal wanneer je niet de enige bent maar er meer mensen van je bedrijf onvrijwillig de zaak zullen moeten verlaten.

De begeleiding van een outplacement coach wordt zeker aangeraden. De meeste mensen die deze vorm van coaching hebben genoten zijn eerder aan een nieuwe job geraakt dan mensen die het zonder hulp van een coach hebben moeten stellen.

En dat is ook logisch.

Je coach is ingevoerd in de materie waar jij je waarschijnlijk nooit mee bezig hebt hoeven te houden of toch maar heel sporadisch. Je coach voert je door een traject die loopt van verwerking van  je ontslag tot het inventariseren van je werkskills, het verbeteren van je sollicitatievaardigheden tot netwerken en het daadwerkelijk een baan vinden.

Wat ga je doen tijdens een outplacementtraject?

Dit outplacementtraject zal een aantal weken tot maanden duren maar er zal zeker zo snel als mogelijk, maar ook comfortabel is, gewerkt worden aan een vervolg van jouw carrière. Omdat het voor een ieder net weer een andere situatie betreft zal het verloop van het traject voor iedereen ook weer net anders zijn, qua inhoud en qua duur.

Met de hulp van je coach zul je na afloop beter weten wat jouw plussen en minnen zijn. Wat je vaardigheden en wat je pijnpunten zijn. Wat je graag zou willen en kunnen doen. Dan heb je een nieuwe baan of ben je wellicht voor jezelf begonnen als gebleken is dat dat het is wat jij wilt gaan doen.

Heb je overzicht over je werkleven gekregen en lucht omdat je weet waar je aan toe bent.  De hulp van een outplacement coach is er één die geluk bij een ongeluk brengt.