Met deze tekst willen we je meenemen in de wereld van Transport & Logistiek.

Wat valt er allemaal onder dit brede begrip? En wat heb ik er als gemiddelde consument mee te maken? Wat zie ik er van om me heen.

Transportmiddelen

Om te beginnen hebben we tal van transportmiddelen. Deze worden gebruikt om de meest uiteenlopende items op de gewenste locatie te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vrachtwagens
  • Vliegtuigen
  • Boten
  • Treinen
  • Busjes
  • Personenauto’s
  • Scooters
  • Enzovoorts

De meeste van deze middelen ziet u op een gemiddelde dag dat u in de auto zit wel voorbij komen. Met name vrachtwagens en busjes zien we in overvloed op de snelwegen.

Logistiek

In de bovengenoemde transportmiddelen zitten tal van artikelen of levensmiddelen. Deze zaken hebben eerst ergens opgeslagen gelegen uiteraard. Om vervolgens het juiste item in het juiste transportmiddel te krijgen is een goed logistiek proces noodzakelijk. Hier worden dus Transport & Logistiek aan elkaar gekoppeld.

Het logistieke proces is een proces op zich. Niet voor niets zijn hiervoor opleidingen op HBO niveau opgezet. Het is een uitdaging om bijvoorbeeld in een logistiek distributiecentrum van een grote elektronicafabrikant het juiste artikel in het juiste transportmiddel te krijgen op het juiste moment.

Haven Rotterdam

Wat ik zelf altijd een mooi voorbeeld vind is de haven van Rotterdam. Als je ziet wat daar binnenkomt aan containers middels vrachtwagens of boot, dat is gigantisch. En al deze containers moeten dan vervolgens ook nog weer op de juiste manier de volgende stap maken op weg naar de volgende locatie. Erg indrukwekkend om te zien.

Op TV

Op de televisie komen ook wel eens programma’s voorbij over deze branche. Ik denk bijvoorbeeld aan RTL Transportwereld. Erg leuk om naar te kijken al zeg ik het zelf.

Kortom, er gaat een grote (vaak complexe) wereld schuil achter al die vrachtwagens die we zien rijden op de weg. Het is leuk om je daar eens in te verdiepen. Als je dan een simpel voorwerp als een drinkbeker bijvoorbeeld gebruikt, dan weet je dat er heel wat aan vooraf is gegaan voordat deze bij jou in de keukenkast staat.