De meeste mensen zullen niet bekend zijn met fairmined of fairtrade goud. Sterker nog, vaak zal er niet eens over nagedacht worden of dit een mogelijkheid is of niet. Het is daarom belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en dat mensen leren waarom dit belangrijk is. Fairtrade goud is helaas nog niet de standaard en het kan erg lastig zijn om een juwelier te vinden die hiermee werkt. Wil jij een trouwring of ander sieraad dat op een eerlijke manier gemaakt is? Neem dan eens contact op met Juwelier de Tijd, zij werken namelijk graag met eerlijke materialen.

Fairtrade goud

Als het gaat om eerlijke handel, dan denken we vooral aan de prijs die boeren krijgen voor hun producten. We kennen dit begrip vooral rond koffie, chocola en thee. Maar fairtrade goud is dus een veel minder bekend begrip. Als je sieraden bij de juwelier ziet liggen, dan denk je er waarschijnlijk niet over na wat er allemaal moet gebeuren om een sieraad te kunnen maken. Daar komt heel wat bij kijken! Zo moeten eerst de grondstoffen gewonnen worden. Vaak gebeurt dit in mijnen, waar gezocht wordt naar onder meer gouderts en edelstenen. Om die grondstoffen uit de mijn te krijgen en  schoon te krijgen, wordt er vaak onder zware omstandigheden en met gevaarlijke stoffen gewerkt. Tenminste, in gevallen waarbij het niet om fairmined of fairtrade goud en edelstenen gaat. De omstandigheden waaronder gewerkt wordt zijn niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar het is ook vaak schadelijk voor de natuur. Daarnaast is het zo dat de werkers vaak slecht betaald krijgen en niet beschermd worden tegen stof, giftige stoffen en andere gevaarlijke zaken. Als je dit allemaal weet, dan voelt het opeens toch niet meer zo fijn om een mooi sieraad te dragen. Tenzij het natuurlijk gemaakt is van fairtrade goud, want dan kun je er op rekenen dat het op een eerlijke manier gemaakt is!

Eerlijk gemaakt

Wat is nu het verschil tussen gewoon een fairtrade goud? In uitstraling eigenlijk niets, maar het verschil zit in de manier waarop de materialen gewonnen worden:

  • er wordt niet gewerkt met giftige stoffen zoals kwik, wat gevaarlijk is voor mens en natuur
  • werkers dragen stofmaskers, handschoenen en helmen, zodat ze goed beschermd zijn tijdens hun werk
  • er zijn strenge veiligheidsvoorschriften, die bijvoorbeeld de kans op het instorten van mijnschachten verkleinen
  • werkers krijgen een eerlijk loon uitbetaald

Op deze manier wordt het goudwinningsproces een stuk veiliger en mensen kunnen ook een goed bestaan opbouwen van het werk dat ze doen. Dat maakt fairtrade goud echt tot een logische keus! Bij JuwelierdeTijd.nl werken ze daarom graag met dit materiaal. Een trouwring bijvoorbeeld staat symbool voor jullie liefde voor elkaar, je wilt dan toch niet dat er mensen uitgebuit zijn en onder gevaarlijke omstandigheden gewerkt hebben om het voor jou mogelijk te maken een ring te dragen? Wil jij ook een eerlijk sieraad, dat je met een goed gevoel kunt dragen? Ga dan naar Juwelier de Tijd, de sieraden met fairtrade goud zijn allemaal vanaf het mijnen tot de verkoop gecontroleerd door de Alliance for Responsible Mining.