Wat is een assessment en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Assessments

Het woord assessment zegt je op dit moment misschien niet veel, maar het is iets wat jouw bedrijf wellicht goed kan gebruiken. Vooral in deze tijd waar we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt kunnen assessments goed van pas komen. Een assessment is een persoon die een objectieve onderzoek over een sollicitant voor jou gaat uitvoeren. Op die manier krijg je beter inzichten over een persoon, omdat deze een lange en duidelijke vragenlijst gaat invullen. Hierin komen de persoonlijke eigenschappen en werkstructuur naar voren. 

Assessments

Hoe werkt het?

Om te beginnen wordt er een gesprek gepland met de sollicitant. Vervolgens brengen assessments de competenties en de kwaliteiten van de sollicitant in kaart. Meestal wordt daarvoor een vragenlijst gebruikt. Deze vragenlijst bevat veel stellingen en keuzes wat een persoon zou doen in een bepaalde situatie. Deze keuzes die de sollicitant maakt kunnen gekoppeld worden aan karaktereigenschappen. Als iemand bijvoorbeeld in de vragenlijst aangeeft dat hij/zij zich niet erg stoort aan chaos in de werkomgeving, dan kan er ook eigenlijk geconcludeerd worden dat hij/zij ook zelf minder gestructureerd aan het werk gaat, blijkt uit een onderzoek. 

Oorsprong

Het inzetten van assessments is iets dat al een lange tijd wordt gedaan. Het begon namelijk in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd werd er een selectie van potentiële militairen gemaakt. Mensen moesten eerst gekeurd worden, voordat ze in het leger konden. Zo moesten de mensen voldoen aan eisen zoals het hebben van een gezond en fit lichaam, kracht en mentale gezondheid. Pas in de jaren 70 werd het inzetten van assessment populair in het bedrijfsleven. Momenteel hebben steeds bedrijven zelfs een interne assessment om continu de mentale gezondheid van werknemers in kaart te brengen.