Freelancer, zelfstandig ondernemer, ZZP’er, je hoort het de laatste jaren overal voorbij komen. Het werken als ‘eigen baas’ is dan ook mateloos populair geworden onder de Nederlandse beroepsbevolking. In 2021 telde ons land niet minder dan 1,1 miljoen zelfstandige ondernemers voor wie het werken middels ZZP opdrachten gezien wordt als hoofdinkomen. Daarnaast zijn er nog vele anderen die gedeeltelijk zelfstandig werken en gedeeltelijk voor een werkgever. De populariteit van het werken als ZZP’er, dat overigens staat voor zelfstandige zonder personeel, is voor een groot deel te danken aan de mate van vrijheid die je ervoor terug krijgt. Freelance opdrachten bieden jou als ondernemer veel keuzemogelijkheden in hoe je jouw leven inricht. Het is deze vrijheid die vele mensen ertoe verleidt als zelfstandige aan de slag te gaan.

Overal zijn opdrachten te vinden

Ook voor de opdrachtgever kan het uitzetten van ZZP opdrachten zo zijn voordelen hebben boven het inhuren van een vaste werknemer. De vrijheid werkt beide kanten op. De opdrachtgever heeft wellicht slechts behoefte aan een type werknemer voor korte tijd en heeft niet genoeg werk om hier iemand voor in te huren. Er zijn dan ook ZZP opdrachten te vinden in alle sectoren van de economie. Elk vakgebied of expertise kent wel een ZZP markt. Veel voorkomende takken van het bedrijfsleven waarin freelancers werk vinden zijn bijvoorbeeld de bouw, ICT, marketing en administratief werk. De alomtegenwoordigheid van opdrachten voor zelfstandige ondernemers dankt ook het een en ander aan de opkomst van het internet. Het is de afgelopen jaren ontzettend makkelijk geworden voor freelancers en opdrachtgevers om elkaar te vinden. Niet langer zijn zelfstandigen en bedrijven die een ZZP’er zoeken afhankelijk van intermediairs of uitzendbureaus.

Waarom zijn ZZP opdrachten zo populair?

Het doen van ZZP opdrachten, ook wel werken als freelancer, is dus mateloos populair in de hedendaagse economie. Dit wordt met name veroorzaakt door de flexibiliteit die ZZP opdrachten met zich meebrengen. Deze flexibiliteit kan een oplossing zijn voor een werkgever, die iemand voor een korte specifieke klus kan inhuren tegen een interessant tarief. Tegelijkertijd werkt deze flexibiliteit in het voordeel van de freelancer. De freelancer bepaalt zelf waar en wanneer hij of zij werkt, voor welke opdrachtgevers hij of zij werkt en voor welk tarief. Dat laatste maakt het ook erg interessant voor zelfstandig ondernemers met een zeer specifieke vaardigheid of specialistische achtergrond. Als jouw skills bijzonder zijn en van grote waarde kunnen zijn voor een bedrijf, kan je met ZZP opdrachten een zeer aantrekkelijk tarief rekenen.

Wat moet je weten?

Als ZZP’er moet je aan enkele zaken denken voordat je aan de slag gaat. Er komen natuurlijk ook verantwoordelijkheden kijken bij al die vrijheid. Zo is het belangrijk dat je weet hoe je ZZP opdrachten kan vinden en dat je genoeg tijd investeert in het krijgen van werk. Maar ook het voeren van je eigen administratie is onderdeel van jouw eenmanszaak. Verzekeringen en belastingen zijn nu jouw verantwoordelijkheid. Als je niet schrikt van een beetje verantwoordelijkheid die bij het werken als ZZP’er komt kijken, dan is doen van ZZP opdrachten echt wat voor jou!