Het bedrijfsleven verzekeren zich onvoldoende tegen cyberaanvallen

 Stopping-Zero-Day-Exploits--For-Dummies_620x120Sluit een verzekering af om je te beschermen tegen aanvallen op internet. In de Verenigde Staten wordt er behoorlijk wat geld mee verdiend, maar in Nederland zijn we daar nog niet echt mee bezig. Bijna 2/3 van de bestuurders van bedrijven ziet cyberaanvallen als een gevaar voor hun onderneming. Niet gek ook, want in 2012 kostte schade van cyberaanvallen Nederland zo’n 10 miljard euro. Toch worden er weinig verzekeringen afgesloten, zo blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat dergelijke verzekeringen niet echt gepromoot worden in ons land, maar men ziet al wel dat er vraag is vanuit de markt. Mensen willen risico’s op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien bieden cyberpolissen volop kansen voor omzetgroei, maar dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over de waarde van deze polissen wegnemen, aldus het rapport.

Internetbeveiliging beter regelen

network-virtual
Enterprises verzekeren zich te weinig tegen cyberaanvallen Een verzekering afsluiten om je te beschermen tegen cyberaanvallen. In de US wordt daar heel veel geld mee binnengehaald, maar in Nederland zijn we daarmee nog niet helemaal echt mee bezig. Ongeveer 2/3 van de top van Belgische bedrijven ziet aanvallen via internet als een gevaar voor hun onderneming. Niet raar ook, want in 2012 kostte criminaliteit via internet ons land ongeveer 10 miljard euro. Desondanks worden er weinig verzekeringen afgesloten, zo kwam naar voren dat uit onderzoek. Dit wordt veroorzaakt omdat overeenkomstige verzekeringen niet veel gepromoot worden in Nederland, echter men merkt al wel dat er vraag is vanuit de markt. Individuen willen graag gevaren op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien bieden cyberpolissen volop nieuwe kansen voor omzetgroei, echter dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over het belang van deze polissen wegnemen, vertelt het verslag.

Internet veiliger maken tegen cyberaanvallen

Data beveiligen via internet wordt dus steeds meer een issue bij organisaties. Steeds meer bedrijven en instellingen willen zichzelf dekken zich tegen financiële bedreigingen als resultaat van verlies van persoonlijke gegevens, belangrijke bedrijfsinfo of boetes door cyberaanvallen. Alleen al in 2014 vonden er wereldwijd op z’n minst 100.000 aanvallen plaats. Momenteel worden deze dekkingen in het bijzonder in de VS verkocht. Het Belgische bedrijfsleven scoren zeer laag als het gaat om het waarborgen van cybergevaren.

Verzekering tegen aanvallenmobile-sec

Dit komt vanwege het feit dat het opzetten van cyberverzekeringen complexe vraagstukken met zich mee kan nemen voor verzekeraars. De schade van een security aanval op cyberincident is vaak moeilijk te beoordelen en nogal wat ondernemingen twijfelen over de waarde van een cyberverzekering. Dit komt middels de hoge premies in combinatie met opgelegde uitkeringslimieten, preventievereisten en rigide restricties bij het verhalen van schade. Het verzekeren tegen data op internet is dus nog in ontwikkeling.