Meer ruimte en veiligheid in een klein kantoor

Het inrichten van een klein kantoor kan er soms uitzien als een lastige taak. Dit hoeft eigenlijk helemaal geen probleem te zijn. Wanneer je goed nadenkt over de indeling, is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan veel kasten om spullen in op te bergen. Handig, maar ze nemen wel veel ruimte in. Je kunt je bedenken of vergadertafels wel echt nodig zijn, of dat ze meer een opvulling zijn van een eigenlijk al kleine ruimte. In dit blog zal je lezen waar je op moet letten bij het indelen van een klein kantoor. Zowel als bij een groot kantoor, is het bij een klein kantoor ook belangrijk om op de brandveiligheid te letten. Voor meer informatie over brandpreventie kun je vast een kijkje nemen bij De Groot Brandwachten

Meer ruimte creëren 

Waar je misschien al snel aan denkt bij een klein kantoor is hoe je toch optisch meer ruimte kan creëren. Er zijn hier dan ook een paar trucjes voor. Dit kun je bijvoorbeeld doen door slim gebruikt te maken van daglicht. Op kantoor is het daarnaast ook heel erg belangrijk dat werknemers genoeg daglicht krijgen. Wanneer we namelijk te weinig daglicht krijgen, zal dit ten koste gaan van het efficiënt werken. Veel daglicht laat je kantoor daarnaast optisch groter lijken. Wanneer je dus een klein kantoor en ook nog eens kleine ramen hebt, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld geen planten of raamdecoratie bij het raam plaatst. Hierdoor neem je namelijk juist daglicht weg. Ook kun je je werkplek zo richten dat je naar buiten kijkt of dat je de open ruimte in kijkt. Dit laat de ruimte ook groter aanvoelen.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je kantoor groter lijkt, is door het plaatsen van grote glazen wanden. Doordat ze meer openheid bieden, geven ze misschien wel wat minder privacy, maar ben je ook meer betrokken met de ruimte ernaast. Ook zorgen glazen wanden er weer voor dat er meer daglicht in de ruimte kan komen.

Wanneer je dan toch beschikt over minder daglicht, bijvoorbeeld wanneer er niet veel ramen zijn, kleine ramen zijn, of de dagen donkerder worden, is het belangrijk dat er alsnog genoeg licht is door de juiste verlichting. Er is dan ook verlichting dat als het ware aanvoelt als daglicht, dit is ook wel wit licht. Wit licht aan het plafond kan de ruimte ook optisch hoger laten lijken wat de ruimte dus weer groter maakt!

Brandveiligheid

Naast dat het voor de kleinere ruimtes niet handig is om deze helemaal vol te bouwen, is dit ook geen slimme aanpak om de veiligheid te behouden. Wanneer je denkt aan brandpreventie is het dan ook belangrijk om na te denken over eventuele vluchtroutes bijvoorbeeld. Dit gaat lastig worden wanneer een kleine ruimte helemaal volgebouwd is. Je kan namelijk moeilijk over meubels en kasten geen gaan klimmen om maar zo snel mogelijk buiten te staan. Een onderdeel van brandpreventie is dan ook dat een pand beschikt over een werkend brandmeldsysteem. Onder dit systeem vallen dan natuurlijk brandmelders, maar ook sprinklerinstallaties. Het kan natuurlijk voorkomen dat zo’n brandmeldinstallatie storing heeft, of dat er onderhoud nodig is. Dan is het belangrijk dat er een brandwacht ingehuurd wordt, om zo alsnog in brandpreventie te voorzien. Mocht er dan alsnog een brand uitbreken is er gelijk een specialist op de vloer die perfect weet hoe te handelen in dit soort situaties.