Alles wat jij moet weten over de ERP software

Wil jij zorgen dat jouw organisatie op haar best werkt? Met ERP software zorg jij dat je bedrijf alle bedrijfsprocessen feilloos met elkaar laat samenwerken. Zo zorg jij dat de basis van het bedrijf zo goed mogelijk staat en kan je aan de toekomst gaan werken. De vraag is natuurlijk wat deze software is en hoe het precies werkt. Dat en nog veel meer informatie, vertellen we je in dit artikel. 

Wat is ERP software? 

De eerste vraag is natuurlijk wat een ERP systeem eigenlijk is. Deze afkorting staat voor Enterprise Resource Planning. Het wordt ook wel het hart van de organisatie genoemd. In simpele taal betekent dit dat je de informatie van het gehele bedrijf samen brengt met alle activiteiten en de verschillende processen van elke afdeling binnen de organisatie. Zo zorg je voor een stabiel fundament op basis waarvan het bedrijf overzichtelijk en inzichtelijk te werk kan gaan. Tevens kan je de processen die dat kunnen, digitaliseren waardoor alle afdelingen op dezelfde manier door dezelfde handelingen moeten gaan. Dat maakt dat diverse processen standaardiseren en dat zorgt voor een hoge efficiëntie binnen het bedrijf. 

Hoe werkt ERP precies? 

Alle activiteiten en processen van een bedrijf komen dus samen binnen de ERP software. Aan de hand van het pakket dat je kiest, krijg je specifieke modules die bijvoorbeeld de administratieve afdeling ondersteunen, of juist de financiële afdeling. Alles is afgestemd op wat elke afdeling nodig heeft. Toch zit het allemaal in één pakket verwerkt waardoor de afdelingen hun activiteiten gemakkelijk op elkaar kunnen afstemmen. 

Daarbij wordt alle data in het systeem gestroomlijnd. Zo kan iedereen die in het systeem zit zien hoe een project ervoor staat. De ene afdeling houdt daarmee in de gaten of het project wel naar behoren verloopt. De andere afdeling kan met dezelfde informatie de facturatie in orde brengen. Alle informatie staat in dezelfde database. Ideaal dus, want het zorgt voor heel weinig dubbel werk dat anders door verschillende afdelingen verricht zou moeten worden.