Begin je eigen adviesbureau met een franchise

Ben je van plan om een franchise adviesbureau te starten? We zien deze stap steeds vaker. Voor een groot deel gaat het dan om boekhouders die zelf een kantoor beginnen onder de naam van een bekende franchise in de administratie. Maar ook financieel  adviseurs, HR-adviseurs, juristen, marketingspecialisten en andere experts beginnen steeds vaker een eigen bureau binnen een franchise.

Een franchise biedt voordelen voor beginnende ondernemers

Een afnemer van een franchise koopt als het ware een opzet voor een onderneming. Je adviesbureau heeft meteen een gevestigde naam, inclusief marketing en een productlijn. Je kunt profiteren van (bij)scholing, kennis en advies door de franchisegever, inclusief meeloopstages bij bestaande afnemers. Ook  kan een vereniging van franchisenemers (de meeste franchises hebben die) je voorzien van connecties,  informatie over de laatste innovaties, en veel meer mortel voor de bakstenen van je beginnende onderneming.

Hoe kies je een geschikte franchise?

Als je de juiste keuze voor een franchisepartner maakt, kan je adviesbureau snel een hoge mate van succes bereiken. Een voorwaarde daarvoor is wel dat je de juiste franchise kiest. De beste manier om een goede indruk van het franchisebedrijf te krijgen is om te informeren bij de afnemers. Vraag ze of je jaarrekeningen en winstprognoses mag zien. Goede tekenen zijn een bestaande vereniging van franchisenemers, en het feit dat het moederbedrijf zich aan de Europese Erecode Inzake Franchising houdt. Een grote franchise die samenwerkt met administratief ondernemers en diverse soorten adviseurs is de Kubus Coöperatie. Deze franchise heeft op dit moment meer dan 100 afnemers.